OM OSS

 

Replacing Luck är en ideell organisation som jobbar med att sprida kunskap om bergssäkerhet. Vår vision är att få fler att njuta av bergen på ett säkrare sätt och att minska antalet olyckor som händer varje år. Vi riktar oss till dig som åker skidor, klättrar, vandrar, springer, cyklar, åker skoter eller på annat sätt vistas i bergen runt om i världen. Vårt mål är att höja era kunskaper och att sprida en säkrare attityd.

Replacing Luck är grundad av Merja och Anders Bergwall.

 
 
 
 

Anders Bergwall

Foto: Oliver Wright

Foto: Oliver Wright

Anders är alpin fjällräddare och IFMGA bergsguide. Han är en av pionjärerna i svensk bergsguidning och en av grundarna till Svenska Bergsguideorganisationen. 

Anders brinner för bergssäkerhetsfrågor och med över 35 års erfarenhet av bergsguidning, expeditioner och bergsräddning är han en erkänd expert i ämnet. 

”Vi älskar bergen och är glada att så många vill uppleva bergen på olika sätt. Men det är många som beger sig ut innan man har hunnit tillgodogöra sig ”bergsvett”. Medan utrustningens utveckling har gått extremt snabbt framåt har inte utövarnas säkerhetstänk alltid hunnit utvecklas i samma takt.”

 
 

Merja Bergwall

Foto: Oliver Wright

Foto: Oliver Wright

Merja är fjällräddare och lavintekniker. Hon kommer ursprungligen från Finland och har tidigare jobbat med säkerhetsfrågor globalt. Merja har en gedigen erfarenhet av kris- och riskhantering och är intresserad av människans förmåga att ta beslut och kommunicera i olika krissituationer. 

”Det tar tid att få förståelse för de olika riskerna och farorna i bergen och ännu längre tid att kunna analysera dessa och fatta bra, säkra beslut. Med Replacing Luck vill vi ge flera bergsbitna möjligheten att skaffa sig vidare kunskap och erfarenhet.”